Чернігово-Сіверщина в роки Північної війни (за свідченнями французьких сучасників) - Луняк, Є.М. (Сіверщина в історії України, 2017)
У статті розглянуто стан ознайомлення французької громадськості з перебігом подій Північної війни на землях Чернігово-Сіверщини в 1708–1709 рр. Здійснено комплексний аналіз праць французьких сучасників, таких як Вольтер, Анрі-Філіпп де Лімьє, Іван Нестезюрануа, Елеазар де Мовійон та ін.