Земельні володіння Ніжинського міського магістрату ХVII–XVIII ст. - Лесик, Л.В. (Сіверщина в історії України, 2017)
В дослідженні визначено межі міста Ніжина XVII–XVIII ст., що були закріплені грамотою на надання місту магдебурзького права. Також визначено перелік сіл, що знаходилися у володінні магістрату, що підтверджувалося іншими конфірмаційними універсалами. Наведено приклади про приналежність магістратських сіл іншим власникам, обкладення таких сіл податками.