Втрати культурних цінностей з II відділу Staatsbibliothek Lemberg у 1944 р. - Дзюбан, Р. (Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника НАН України, 2008)
Висвітлюється організаційна структура бібліотек під час німецької окупації західноукраїнських земель після включення Галичини до складу Генеральної губернії. Вказано мотиви, які спонукали німецьку адміністрацію до вивезення бібліотечних збірок усієї мережі Staatsbibliothek Lemberg навесні 1944 р. Розглядається кількість і вміст транспортів зі збірками ІІ відділу Staatsbibliothek Lemberg, вивезеними до Кракова у березні-квітні 1944 р., а також подальша їхня доля.