Відділ спецфондів Львівської наукової бібліотеки АН УРСР (1945-1953) - Кусий, Л. (Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника НАН України, 2008)
Досліджується діяльність відділу спецфондів Львівської бібліотеки АН УРСР на фоні післявоєнної перебудови її роботи та перетворення на ідеологічну установу. На основі документальних матеріалів, що зберігаються у ЛНБ ім. В. Стефаника НАН України та в Державному архіві Львівської області, окреслено механізми роботи відділу, розглянуто діяльність, спрямовану на забезпечення ідеологічного контролю за станом книгосховищ, фондів вільного доступу та каталогів бібліотеки. Подано інформацію про масштабні “чистки” діючих фондів та фондів концентрації від т. зв. ідеологічно шкідливих, антирадянських та ін. небезпечних для радянського режиму видань, які вилучалися до відділу спецфондів за участі цензорів (політредакторів) львівського Управління у справах літератури та видавництв (Облліту). Зроблено спробу відтворити персональний склад відділу спецфондів.