Традиційне дозвілля молоді Батуринщини у ХХ ст. - Герасько, М.О. (Сіверщина в історії України, 2017)
Стаття присвячена дослідженню форм громадського дозвілля молоді на Батуринщині у ХХ ст. Дана праця базується на вивченні польового матеріалу, зібраного автором у старожилів Батурина та навколишніх сіл – Обмачів, Осіч, Пальчики, Матіївка, Красне та Митченки. З метою передачі колориту говірки без порушень «правил» місцевого діалекту, автор подає у тексті спогади старожилів із збереженням усіх фонетичних та стилістичних особливостей.