Повсякденність селянства Чернігівщини на початковому етапі німецької окупації (вересень 1941 – лютий 1942 рр.) - Виноградов, С.В. (Сіверщина в історії України, 2017)
Автор аналізує головні чинники повсякдення сільських мешканців Чернігівщини на початку окупації області гітлерівськими військами. До лютого 1942 року визначилися основні складові впливу окупації на життя українських селян. Це встановлення органів окупаційної адміністрації, реорганізація колгоспів, початок формування двох гілок руху опору.