Музей українських старожитностей В. Тарновського наприкінці 50-х – на початку 70-х рр. ХІХ ст. - Товстоляк, Н.М. (Сіверщина в історії України, 2017)
Стаття присвячена формуванню колекцій музею українських старожитностей В.В. Тарновського наприкінці 50-х – на початку 70-х рр. ХІХ ст. Проаналізовано перший період історії музею, його основні колекції – козацьких старожитностей і артефактів, шевченківську, галерею портретів історичних діячів, роль П. Куліша у їх комплектуванні.