Про нелінійні моделі деформування ґрунтової товщі і поширення сейсмічних коливань - Кендзера, О.В.; Рущицький, Я.Я. (Доповіді НАН України, 2017)
Розглянуто можливість використання двох нелінійних феноменологічних моделей механіки матеріалів: неогукової і Муні—Рівліна — для врахування впливу ґрунтової товщі при визначенні сейсмічної небезпеки будівельних майданчиків. Показано відповідність цих моделей наявним експериментальним даним при нелінійному деформуванні ґрунтів. Запропоновано замінювати існуючі емпіричні та напівемпіричні моделі нелінійного деформування ґрунтової товщі на феноменологічні.