Національні інтереси України в Антарктиці: кількісні характеристики - Кузько, О.В.; Савченко, В.В.; Федчук, А.П. (Український антарктичний журнал, 2013)
У роботі визначаються кількісні характеристики цінностей Антарктики методом експертних оцінок, який успішно впроваджено у суспільно-політичні дослідження проф. Томасом Сааті у другій пол. ХХ ст. Дослідження здійснювалось у три етапи: 1) підготовка матриці з переліком досліджуваних цінностей (національних інтересів); 2) заповнення елементів матриці експертними оцінками шляхом послідовного попарного порівняння важливості кожної цінності відповідно до рангу від 0 до 9; 3) обчислення задачі власних значень складеної матриці, які після процедури нормалізації дають кількісні характеристики важливості кожної цінності.