Технологія біологічного очищення стічних вод Української антарктичної станції Академік Вернадський - Саблій, Л.А.; Кузьмінський, Є.В.; Жукова, В.С.; Бляшина, М.В. (Український антарктичний журнал, 2014)
Станція Академік Вернадський знаходиться в Антарктиці в зоні низьких температур (влітку близько 0 °С, взимку –18 °С), відноситься до малих об’єктів водовідведення і характеризується малими витратами господарсько-побутових стічних вод, нерівномірним характером їх надходження в каналізаційні трубопроводи і нерівномірним якісним та кількісним складом забруднюючих речовин. Розроблено нову ефективну технологію біологічного очищення стічних вод з іммобілізованими мікроорганізмами. Встановлено, що найбільш ефективним носієм для іммобілізації мікроорганізмів є капронове текстуроване джгутове волокно «ВІЯ». За допомогою його використання досягнуто концентрації іммобілізованої біомаси до 30 г/дм3, що дає змогу підвищити деструктивну потужність біореакторів, зменшити їх розміри, досягти високого ступеня очищення стічної води.