Перспектива застосування агоністів PPARγ меланіну та піоглітазону при тривалій гіпоацидності шлунка - Цирюк, О.І.; Берегова, Т.В. (Український антарктичний журнал, 2015)
У роботі досліджено вплив агоністів ядерних рецепторів активаторів проліферації пероксисом типу гамма (PPARγ) меланіну та піоглітазону на секреторну функцію шлунка у щурів в умовах тривалої гіпоацидності шлункового соку, викликаної 28-денним введенням блокатору Н+-К+-АТФази омепразолом. У результаті проведених досліджень було встановлено, що введення протягом 28 днів блокатору Н+-К+-АТФази призводить до зростання секреції гідрохлоридної кислоти шлунком внаслідок розвитку гіпергастринемії. Активація (PPARγ) піоглітазоном та меланіном в умовах розвитку експериментальної гіпергастринемії запобігає виникненню гіпертрофії слизової оболонки шлунку та знижує дебіт базальної шлукової секреції у щурів.