Історик-міжнародник Микола Миколайович Варварцев - Іваненко, О. (Інститут історії України НАН України, 2009)
У 2009 р. виповнюється 80 років Миколі Миколайовичу Варварцеву — українському історику, доктору історичних наук, професору, фундатору української італістики, фахівцю з всесвітньої історії та історіографії країн Західної Європи й Америки, з проблем українсько-італійських суспільно-політичних і культурних взаємин, заслуженому діячу науки і техніки України (2004), автору понад 300 наукових праць.