Не бивши кума, не пити пива: «кумівство», стратегії і практики вибору хрещених батьків у суспільстві Гетьманщини - Сердюк, І. (Сiверянський лiтопис, 2017)
У статті досліджуються стратегії і практики вибору хрещених батьків у суспільстві Гетьманщини. Розглядається два основних аспекти проблеми. Першим із них є канонічна модель хрещення та її дотримання чи порушення. У ХVІІІ ст. церква намагалася дисциплінувати священиків і паству та офіційно забороняла мати більше одного хрещеного батька чи матері. Однак ці заборони послідовно ігнорувалися. Причини цього пов’язані із другим аспектом – ставленням населення до ролі хрещеного батька (матері) та відповідних зв’язків, котрі встановлювалися цим актом.