Аналіз умов і механізмів формування вибухонебезпечних сумішей на ранній стадії розвитку Чорнобильської аварії - Азаров, С.І.; Сидоренко, В.Л.; Євланов, В.М.; Гаврилюк, М.М. (Ядерна та радіаційна безпека, 2016)
Розроблено сценарій ранньої стадії розвитку аварії з оцінкою впливу вибухонебезпечного водню на конструкцію реактора РВПК-1000. Показано, що визначальним фактором створення умов вибухонебезпечної водневмісної пароповітряної суміші в активній зоні реактора є співвідношення швидкості локальної генерації газоподібного водню та швидкості поширення водню в парогазовому середовищі активної зони реактора.