Професійні та соціальні проблеми науково-освітянської молоді за результатами соціологічного опитування (на прикладі НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського») - Жабін, С.О.; Васильєв, Г.С.; Казьміна, О.П.; Соснов, О.С.; Білецький, О.О. (Наука та інновації, 2017)
Статтю присвячено проблемі збереження молоді у складі науково-кадрового потенціалу вищої школи. На базі результатів он-лайн анкетування, яке було проведено у 2016 році у НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського», проведено аналіз професійних і соціальних проблем молодих викладачів та науковців. Дослідження охоплює дані стосовно патентування, публікаційної активності, участі в міжнародному науковому співробітництві, академічної мобільності, матеріально-технічного забезпечення робочих місць, задоволеності заробітною платнею, планів щодо майбутньої кар’єри. Проведено порівняння з результатами попереднього дослідження проблем наукової молоді НАН України. Основними професійними проблемами визначено нестачу обладнання та матеріалів для проведення наукових досліджень на світовому рівні. Серед соціальних проблем виділено низький рівень оплати праці та невирішене питання житлового забезпечення. Було узагальнено пропозиції респондентів щодо покращення умов праці. Зроблено висновок, що створення сприятливих умов для професійної діяльності науково-освітянської молоді має стати пріоритетом кадрової політики керівництва установ та уряду задля збереження молодого резерву науки України.