Композиційні матеріали системи алмаз-(Co-Cu-Sn) з поліпшеними механічними характеристиками. Повідомлення 1. Вплив параметрів гарячої допресовки на структуру і властивості композиту алмаз-(Co-Cu-Sn) - Новіков, М.В.; Мечник, В.А.; Бондаренко, М.О.; Ляшенко, Б.А.; Кузін, М.О. (Сверхтвердые материалы, 2015)
Вивчено структуру і трибологічні властивості композиційних матеріалів системи алмаз−(Co–Cu–Sn), одержаних спіканням у прес-формах за температури 800 °С впродовж 1 год з наступним гарячим допресуванням. Показано, що зміна режимів гарячого допресування дозволяє отримувати в перехідній зоні алмаз–металева зв’язка взамін часточок структурно вільного графіту, що утворюються під час графітизації поверхні алмазних зерен, нанокарбід Co₃C, присутність якого забезпечує істотне підвищення зносостійкості композитів.