Взаємодія електромагнетного випромінення з квантововимірними електронними станами в наногетероструктурах з квантовими точками - Покутній, С.І.; Горбик, П.П. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2016)
Проведено теоретичні дослідження взаємодії електромагнетного поля з електронними квантововимірними станами, які виникають у квазинульвимірних наногетеросистемах, що містять напівпровідникові квантові точки. Показано, що сили осциляторів переходів, а також дипольні моменти переходів для електронних станів у квазинульвимірних наносистемах набувають гігантських значень, істотно перевищуючих типові значення відповідних величин для об’ємних матеріялів. У рамках дипольного наближення встановлено, що гігантські значення перерізів поглинання електромагнетної хвилі в досліджуваних квазинульвимірних наносистемах уможливлюють використовувати такі наносистеми в якості нових сильно поглинальних наноматеріялів в широкому діяпазоні довжин хвиль (від радіо- до видимого діяпазону спектру).