Структура дво- та триатомових кластерів парової фази матеріялів системи As–S - Ковтуненко, В.С. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2016)
Квантово-механічними методами моделювання виявлено два види різних ізоморфних форм дво- і триатомових кластерів парової фази матеріялів системи As–S: ланцюгові та трикутні. Проаналізовано характер їхньої структури у межах перших двох координаційних сфер, як для центральних атомів Сульфуру, так і для центральних атомів Арсену. Показано можливість реалізації у кластерах значно ширшого спектру різних атомових конфіґурацій близького порядку у порівнянні із конденсованими фазами матеріялів As–S. Розраховані довжини різних хемічних зв’язків, їхні енергії та кути між зв’язками для кластерів непогано узгоджуються із експериментальними даними.