Вплив кривини графенової площини на її змочуваність водою - Барилка, А.Г.; Балабай, Р.М. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2016)
Методами функціоналу електронної густини та псевдопотенціялу із перших принципів одержано розподіли густини валентних електронів і потенціяльні рельєфи міґрації молекул води вздовж пласкої поверхні графену та всередині вуглецевої нанотрубки. Було встановлено, що масоперенесення води всередині нанотрубки стимулюється додатковими рушійними силами, пов’язаними з кривиною її поверхні, які проявляються у зменшені на два порядки енергії дифузії при повздовжньому русі молекул у нанотрубці (на порядок — при поперечному русі) порівняно з рухом молекул вздовж пласкої поверхні графену.