9 травня 2014–2015 рр. в Україні: старі традиції – нові церемонії відзначення - Пастушенко, Т.В.; Титаренко, Д.М.; Чебан, О.І. (Український історичний журнал, 2016)
Представлено попередні результати двох проектів із дослідження церемоній відзначення в Україні 9 травня, проведених 2014–2015 рр. у Києві, Донецьку та Одесі. Завданням цих проектів було шляхом зовнішнього спостереження та коротких інтерв’ю з’ясувати у присутніх на врочистих заходах їхнє ставлення до цього дня та пов’язаних із ним місць пам’яті. У центрі уваги дослідників перебували такі питання: як змінилися публічні презентації відзначення Дня перемоги, яку роль у цих нововведеннях відіграє громадянське суспільство, яке ставлення до нових практик у безпосередніх учасників заходів?