Халкон-вмісні калікс[4]арени — нанорозмірні модулятори поляризації мембран мітохондрій та вмісту йонізованого Ca в них - Бабіч, Л.Г.; Шликов, С.Г.; Кушнарьова, А.М.; Єсипенко, О.А.; Костерін, С.О. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2017)
Мітохондрії виконують різноманітні ессенціальні функції, отже, впливають на біологію клітини в цілому. Ключовим чинником у функціонуванні мітохондрій є поляризація внутрішньої мембрани цих органел. Отже, важливе значення як з теоретичної, так і практичної точки зору має пошук оборотніх ефекторів, що здатні модифікувати рівень поляризації внутрішньої мембрани цих органел і концентрацію йонізованого Са у матриксі. Калікс[4]арени, завдяки їхній здатності утворювати комплекси з біологічно важливими молекулами та йонами, можуть впливати на перебіг різноманітних біохімічних процесів. Ми показали, що халкон-вмісні калікс[4]арени С-136 та С-137 збільшують поляризацію мембран мітохондрій міометрію та рівень йонізованого Са у матриксі цих органел. Ступінь впливу халкон-вмісних калікс[4]аренів на рівень йонізованого Са у матриксі мітохондрій залежить від Са²⁺-акумулювальної активности самих мітохондрій, а саме, чим активніше мітохондрії накопичують йони Са, тим більший вплив досліджуваних калікс[4]аренів. Автори припускають, що калікс[4]арени С-136 та С-137 можуть стати у нагоді за необхідности корекції рівня поляризації мембран мітохондрій та збільшення концентрації йонізованого Са у матриксі цих органел.