Найважніший момент в історії України (вступна стаття О.В. Яся) - Кордуба, М.М. (Український історичний журнал, 2016)
У статті М.Кордуби висвітлюється роль і значення литовської доби як ключового, або «найважнішого», моменту/періоду в історії України. Висунуто й обґрунтовано тезу, що саме входження південно-західних земель Русі до складу Великого князівства Литовського впродовж другої половини XIV ст. і відрив їх від інших руських теренів стало найважливішим чинником у формуванні української нації.