Встановлення монополії партійної критики в літературі в 1927–1932 роках - Собачко, О. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2009)
У статті показано монополію більшовицької партії на літературу та критику в 1927–1932 роках. За офіційною доктриною соціалістичний реалізм повинен відображати навколишній світ у художніх формах, насправді ж він лише романтизував реальність, перетворюючись в міфологію. Наприкінці 20 х років сталінська ідеологія лише шукала форми і основні символи цього нового світового міфу.