На шляху до державності (До 70-річчя проголошення незалежності Карпатської України) - Цубов, Л. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2009)
Аналізуються передумови проголошення незалежності Карпатської України. Розглянуто особливості взаємодії та взаємовпливу різноманітних політичних сил Закарпаття в умовах багатопартійності у міжвоєнний період. Досліджено своєрідність зародження та етапи розвитку проукраїнських політичних партій краю на шляху до незалежності.