До питання про час заснування та становлення Богородичного (Єлецького) монастиря у Чернігові - Васюта, О.О. (Український історичний журнал, 2016)
Серед монастирів, які в минулі часи діяли у Чернігові, Богородичний (Єлецький) – найдавніший. Вік цієї обителі нараховує вже понад 950 років. Однак на сьогодні ще багато питань її історії, особливо руського періоду, залишаються відкритими. Хто й коли став фундатором цього монастиря? Яке відношення до нього мав Антоній Печерський? У статті представлено авторське висвітлення саме цих питань історії чернігівського Богородичного монастиря.