Загадковий правитель Кримського ханства Джанібек Султан (1476–1477 рр.) - Гулевич, В.П. (Український історичний журнал, 2017)
Джанібек Султан вийшов на політичну арену в 1470-х рр. Будучи сином хана Саїда Агмета ІІ і троюрідним братом кримського хана Менґлі Ґірея, він мав усі права на володарювання у Криму, який із кінця другого десятиліття XV ст. фактично перетворився на спадковий улус Чинґізидів із роду Тука Тимура. Не маючи сил для боротьби за владу, він був змушений вести життя вільного кочівника на землях хана Магмуда бен Кічі Мугаммада. Внутрішні негаразди у Криму, викликані усобицями серед карачі-беїв, дали йому можливість восени 1476 р. стати ханом. Збунтувавшись проти всевладдя карачі-бея Емінека Ширіна його брат Гаджике Ширін і другий за значенням у Криму карачі-бей Абдаллаг Барин привели Джанібека до влади. Утім правління його було надто коротким і нічим особливим не відзначилося. Уже невдовзі він був змушений назавжди покинути Крим і восени 1477 р. перебрався до Великого князівства Московського.