Лемківщина й лемки в російському дискурсі новітньої доби: суспільно-політичний і науковий аспекти проблеми - Любчик, І.Д. (Український історичний журнал, 2017)
Проаналізовано утвердження серед лемків русофільських ідей, їх розвиток і занепад. Простежуються спроби російських авторів дуже суб'єктивно інтерпретувати лемків-русинів у контексті історичних реалій XX - початку XXI ст. Зроблено висновок щодо не стільки формування дослідницького середовища, скільки штучної популяризації ідей «російського світу».