Релаксація енергії зв’язку електронів з фононами в металах - Григорчук, М.І. (Металлофизика и новейшие технологии, 2017)
Досліджується релаксація енергії електронів на коливаннях ґратниці у металах. Розподіл енергії по станах вважається рівноважним, що можна описати функціями Фермі та Бозе. Одержано аналітичну формулу для втрати електронної енергії за одиницю часу, необхідної для запуску акустичних коливань ґратниці. Показано, що величина поглинутої ґратницею потужности визначається співвідношеннями температур Дебайової та ґратниці, а також температур ґратниці й електронів.