Українські військові частини в Одесі за Центральної Ради: формування, організація, бойовий шлях - Ковальчук, М.А. (Український історичний журнал, 2017)
На підставі широкого кола джерел, у тому числі й уперше введених у науковий обіг, досліджується історія українських національних військових формувань в Одесі в 1917 – на початку 1918 рр. Докладно відтворено основні етапи організації та бойової діяльності гайдамацьких частин, що були головною збройною силою уряду УНР на півдні України. Розглянуто широке коло питань, пов’язаних з впливом українських діячів і російських воєначальників на створення підрозділів національного війська в Одесі. Визначено основні засади організації військових формувань, зроблено висновок про їх відповідність вимогам часу.