Формування території історичного Поділля у другій половині XIV ст. - Михайловський, В.М. (Український історичний журнал, 2017)
На основі аналізу писемних джерел представлено процес складання нового історичного реґіону – Поділля – протяжністю понад 500 км із заходу на схід, від Кам’янця та Смотрича до Черкас і Звенигорода. До середини XIV ст. ці землі не мали жодного удільного князівства, перебуваючи від середини XIII ст. під владою монґолів, а згодом Золотої Орди. Політичні зміни 1340–1350-х рр. призвели до зникнення Руського королівства й початку кризи в Орді. Ці події дали поштовх для розширення сфери впливу Великого князівства Литовського та взяття під контроль князями Коріатовичами основних центрів уздовж шляхів сполучення на лівому березі Дністра й у басейні Південного Бугу.