Фраґмент "Денних записок ґенерального підскарбія Якова Марковича" за копією В.Модзалевського (вступна стаття й публікація Н.Ю.Матяш) (Український історичний журнал, 2017)
Публікацію присвячено фраґменту п’ятої частини щоденника Я.Марковича. Незважаючи на тривале перебування в науковому обігу, це джерело досі недостатньо досліджене та не опубліковане повністю. Автор вів свій щоденник упродовж п’ятдесяти років (1717–1767 рр.). Частина п’ята охоплює період із 1741 по 1743 рр. і станом на сьогодні втрачена, однак її копія, зроблена В.Модзалевським, зберігається в Інституті рукопису НБУ ім. В.Вернадського. Завдяки їй можна доповнити біографію самого Я.Марковича, а також отримати нові дані для дослідження повсякденного життя козацької старшини.