Режими воєнного та надзвичайного стану на українських землях у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст.: ретроспективний аналіз російського імперського законодавства - Вронська, Т.В.; Лисенко, О.Є.; Шандра, В.С. (Український історичний журнал, 2017)
Досліджуються історичні обставини запровадження воєнного й надзвичайного стану на українських землях у складі Російської імперії. Висвітлюються мотивація та механізми правового реґулювання суспільних відносин в екстремальних умовах. З’ясовуються специфічні риси особливого законодавства, змістове наповнення і спрямування нормативно-правових актів у цьому сеґменті законотворчості. Розкриваються військово-політичні, ідеологічні, соціально-економічні підстави запровадження воєнного стану в різних внутрішньо- та зовнішньополітичних контекстах. Характеризуються наслідки режимних заходів для населення.