Політичні ідеї консерватизму в контексті розвитку історичного процесу в Україні 1900–1917 рр. - Гула, Р.В.; Передерій, І.Г. (Український історичний журнал, 2017)
Розкривається загальна сутність ідеології консерватизму, а також її національних моделей – російської, польської та української, що виокремилися в межах підросійської України на початку ХХ ст. Для кожної з моделей виділено притаманні їй фундаментальні принципи і специфічні особливості. Здійснено їх порівняльний аналіз та з’ясовано можливі взаємовпливи.