Геологічний музей: до історії Національного науково-природничого музею НАН України - Червоненко, О.В. (Питання історії науки і техніки, 2015)
У статті публікується перша частина досліджень, присвячених історії наукових фондових колекцій одного з найбільших музеїв природничої історії Східної Європи — Національного науково-природничого музею НАН України. Завдяки збільшення суспільного інтересу до збереження духовних та матеріальних цінностей дослідження історії становлення та розвитку музейних колекцій зокрема та історії природничої музеології в цілому набуває великого значення. Формування наукових природничих колекцій в Україні нерозривно пов'язані з історією держави та залежало від суспільного устрою, організаційної структури наукових установ та музеїв, а також персоналій дослідників. Розглянуто історію формування колекцій відділу Геологічний музей, шляхи їхнього наповнення, внесок відомих науковців у розвиток музею, а також його значення у збереженні наукових цінностей та культурної спадщини держави.