Відновлення транзитного річкового флоту України з 1944 по 1958 рр. в експозиції Державного політехнічного музею при НТУУ "КПІ" - Цюпа, А.М. (Питання історії науки і техніки, 2016)
Стаття присвячена історії відновлення транзитного пасажирського та вантажного флоту України з 1944 по 1958 рік, яке стало можливим завдяки праці робітників та інженерів київського заводу "Ленінська кузня". Аналізуються основні технічні характеристики самохідних та несамохідних річкових суден, спроектованих та запущених у виробництво на заводі в цей період. Звертається увага на те, що макети всіх згаданих суден можна побачити в експозиції Державного політехнічного музею при НТУУ "КПІ".