Київський Шліссельбург - Новікова-Вигран, О.С. (Питання історії науки і техніки, 2016)
Київська фортеця – одна з найбільших в Європі. Однак вона ніколи не використовувалась за призначенням. Проте багато її споруд тісно пов’язані з історією громадянських визвольних рухів в Україні, а деякі з них використовувались у каральній політиці самодержавства.