Внесок інженера шляхів сполучення П. П. Мельникова у вирішення проблем експлуатації залізниць - Довганюк, С.С. (Питання історії науки і техніки, 2016)
У статті висвітлено досягнення видатного вітчизняного інженера-залізничника в галузі експлуатації залізниць Російської імперії П.П. Мельникова. Показана його роль в розвитку залізничного транспорту і у формуванні вітчизняної транспортної науки. Він створив вітчизняну школу будівельників залізниць. Учений критично вивчав кращі досягнення зарубіжної науково-технічної думки у сфері управління процесами перевезень і своїми дослідженнями зробив вагомий внесок у світову транспортну науку.