Наукові контакти Георгія Скадовського та Йосипа Пачоського у сфері природознавства Південної України - Чорноіваненко, І.В. (Питання історії науки і техніки, 2016)
Розкрито маловідомі аспекти біографії відомого природознавця Південної України – Й. К. Пачоського. Зроблено спробу реконструкції його взаємин з громадським діячем Г. Л. Скадовським. Показано, що місцями формування творчих контактів, обміну ідеями щодо ефективного використання природнього світу регіону стали наукові товариства, музеї, органи самоврядування. «Територіальними кордонами» взаємин вчених були місто Херсон, Херсонська губернія та Південна Україна в цілому.