Підводна парадигма українського козацтва - Калініченко, О.О. (Питання історії науки і техніки, 2016)
Розглянуті історичні дані та припущення про бойове застосування підводних човнів українськими козаками кінця ХVI ст. Аналіз достовірності базується на врахуванні аспектів технічної можливості та історичної, стратегічної й тактичної доречності такого застосування.