Представник Київської наукової школи фазових перетворень Олена Трохимівна Шиманська (до 90-річчя від дня народження) - Баталкіна, В.І.; Андрєєва, К.О.; Андрєєв, С.О. (Питання історії науки і техніки, 2017)
У статті коротко висвітлюються важливі питання історії досліджень в області фізики фазових перетворень в Україні та вклад в її розвиток відомого українського фізика О.Т. Шиманської, викладені факти її біографії, наукової і педагогічної діяльністі.