Вина й відповідальність за Переяславську угоду у драмі - Онишкевич, Л. (Слово і Час, 2008)
Розглянуто шість п’єс про Переяславську угоду 1654 р. (історичну подію, актуальну для України й сьогодні): анонімний твір “Милость Божія” (1729), Осипа Федьковича “Хмельницький” (1887), Михайла Грушевського “Хмельницький у Переяславі” (1907, 1925), Гната Хоткевича “Переяслав” (1929), Олександра Корнійчука “Богдан Хмельницький” (1953) і Володимира Клименка “Богдан” (2000). Основна увага звернена на твір Грушевського. П’єси по-різному кидають світло на цю подію, зокрема на роль у ній головного героя та православних ієрархів. Автори п’єс по-різному бачать мотивацію їхніх учинків і відповідальність персонажів за наслідки договору. Час написання п’єс пояснює нам уявлення авторів про гетьмана. У більшості згаданих творів постать гетьмана демістифікується.