Грід - нова інформаційно-обчислювальна технологія для науки - Загородній, А.; Зінов'єв, Г.; Мартинов, Є.; Свистунов, С.; Шадура, В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Зазначено, що останнім часом ми є очевидцями вибухового розвитку комп'ютерних систем та мережі Інтернет. Зазначено, що ідея інтернету народилася у лабораторії, головним завданням якої є вивчення елементарних частинок. Маловідомий також той факт, що п'ять років тому в цій самій лабораторії почали реалізовувати новий грандіозний проект, спрямований на стрімке збільшення комп'ютерних можливостей людства. Нова система обчислень дозволяє виконувати завдання, які не під силу навіть найпотужнішим з існуючих суперкомп'ютерів. Це - Грід і Грід-комп'ютинг.