“Пісня на Новий 1805 год пану нашому і батьку князю Олексію Борисовичу Куракіну” Івана Котляревського в контексті бурлескно-травестійного одописання першої третини ХІХ ст. - Сарапин, В. (Слово і Час, 2008)
У статті розглянуто ідейно-тематичні та стильові особливості освоєння й переосмислення канонічного класицистичного жанру оди в українській літературі першої третини ХІХ ст., визначено похідний характер і залежність од про російсько-французьку війну від традиційних формул одописання в імперській літературі, а також простежено формально-змістовий уплив “Пісні на новий 1805 год панові нашому і батьку князю Олексію Борисовичу Куракіну” Івана Котляревського на авторів українських од указаного періоду.