Багатошаровий персептрон як інструмент первинної кластеризації зображень - Гороховатський, О.В.; Передрій, О.О. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2016)
Роботу присвячено дослідженню багатошарового персептронаяк інструмента первинного аналізу зображення, зокрема, для пошуку областей інтересу або розбиття на класи. Розглянуто різні реалізації процедури навчання, отримання мережі мінімальної структури, процедури вибору розміру областей, вибору розмірів кроку між областями. Запропоновано коефіцієнт, що дозволяє порівняти матриці з розмітками зображень, наведено приклади його використання. Проведено експериментальні дослідження, які підтвердили ефективність запропонованих методів.