“Конотопська відьма”: сучасне прочитання - Гончар, О. (Слово і Час, 2008)
У “Конотопській відьмі” Г.Квітка-Основ’яненко за допомогою гумору, іронії, сатири розкриває внутрішні причини падіння Української козацької держави, зокрема моральне падіння козацької старшини.