“…Ти дав колючу гілочку тернову…” (з етюдів про фотографії з архіву Косачів) - Мірошниченко, Л. (Слово і Час, 2008)
У зв’язку з невідомим фотопортретом Н.Гамбарашвілі в етюді йдеться про драматичний життєвий сюжет Лесі Українки, який донині залишається літературною легендою. Сюжет відбився в не розпізнаних досі “гронах” її поезій – нерозривних рукописних хронотопах.