Опис Українських земель у "Polonia" Шимона Стравольського (1632) - Вирський, Д. (Інститут історії України НАН України, 2007)
У статті подано авторський переклад повного тексту опису Української землі у творі Ш.Старовольського «Полонія». Шимон Старовольський уславився як вчений-енциклопедист, автор 70 творів. Він був однією з найвидатніших постатей свого покоління в Речі Посполитій.