Варязька печера як найдавніша пам'ятка історії та культури Київської Русі - Хведченя, С. (Інститут історії України НАН України, 2007)
Розповідається про найдавніше підземелля на території Києво-Печерської лаври – Варязьку печеру як місце заснування ціє обителі. Наведені літописні відомості про початковий період святої обителі на Печерських пагорбах і дані з церковної літератури стосовно цієї печери. Ретельно зібрані і детально проаналізовані картографічні матеріали XVII–XIX ст., на яких зображено це підземелля. Вивчені наукові праці, присвячені цій унікальній пам’ятці історії та культури.