Походження печерної затворництва на Русі в історико-географічному вимірі - Кабанець, Є. (Інститут історії України НАН України, 2007)
У статті досліджено витоки печерного затворництва на теренах Давньої Русі на тлі загального розвитку Православної церкви у Близькосхідному та Середземноморському регіонах. Проаналізовано походження практики затвірництва на Русі, його організаційної та ідеологічної структури.