Роль Нікейського собору в зародженні традиційної грецької православної культури - Жданович, О. (Інститут історії України НАН України, 2007)
У статті розглядається роль Першого Вселенського собору в житті християнської церкви, його історичне значення у долі аріанського вчення та розгортанні напруженої церковної боротьби. Автор доводить, що аріанство стало поштовхом для серйозного підходу до розробки єдиної церковної догматики, а також виявилось визначальним фактором релігійно-філософського життя імперії, претендуючи у свій час на роль офіційної християнської доктрини.